Twitter

Nieuws

03-12-2018
Rekenkamer Oost-Nederland wint de Goudvink

Afgelopen vrijdag hebben we de Goudvink uit handen van juryvoorzitter Koos Janssen (burgemeester van Zeist) mogen ontvangen. De Goudvink is een prijs voor rekenkamer(commissie)s. De jury vindt dat we er in geslaagd zijn om een onderwerp dat de potentie heeft complex te zijn terug te brengen tot overzichtelijke en hanteerbare proporties. De lessen voor netwerksturing hebben een breder impact dan alleen de provincie en zijn ook waardevol voor gemeenten. Het normenkader dat in het onderzoek is gehanteerd, kan door andere rekenkamers makkelijk worden overgenomen.

Wij danken de jury Koos Janssen (burgemeester Zeist), Peter van der Knaap (directeur/bestuurder Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid), Klaartje Peters (bijzonder hoogleraar Lokaal en regionaal bestuur, Universiteit Maastricht) en Peter Peeters (raadsgriffier Brunssum) voor hun lovende woorden.

Toespraak Koos Jansen bij de uitreiking van de Goudvink:

In deze tijd van rationaliteit een mooi fluïde onderwerp van een adaptieve bestuurlijke organisatie. Het is actueel en relevant onderwerp dat ondanks de potentie om complex te zijn, is teruggebracht tot overzichtelijke, hanteerbare proporties. De rekenkamer heeft in dit geval gezocht naar de vraag achter de vraag. Onzekerheid over grip bij netwerksturing is vertaald naar een onderzoek naar democratische legitimiteit en daarmee is het onderwerp met een goed vocabulaire aangevlogen. Door ook de doelmatigheid van netwerksturing te adresseren brengt de rekenkamer de aanbevelingen op een hoger plan. Het onderzoek sluit duidelijk aan bij een thema dat leeft bij statenleden, Gedeputeerde Staten en medewerkers en de behoefte tot een adequate invulling van kaderstelling en controle. De aanbevelingen hebben een bredere impact dan alleen de provincie Gelderland. De jury is er bovendien van overtuigd dat de behoefte ook bij veel gemeenten leeft. De doorwerking ervan blijkt verder uit het feit dan PS de lessen hebben overgenomen. GS geven aan dat voor de omgevingsvisie zal worden aangesloten bij de lessen van de Rekenkamer. Ook kiezen GS bij klimaatverandering – een heel ander onderwerp – voor netwerksturing met een referentie aan het werk van de Rekenkamer Oost-Nederland. Met succes heeft de Rekenkamer veel activiteiten ondernomen om het onderwerp te agenderen in het land. Naast een postersessie in de presentatie is er in de vorm van artikelen en bijeenkomsten heel gedaan – na publicatie –ter bevordering van de doorwerking.

Het rapport van de Rekenkamer Oost-Nederland is helder en prettig geschreven. De rekenkamer heeft op basis van deskresearch een helder en bruikbaar normenkader ontwikkeld. De aanpak die de Rekenkamer hanteert is prima navolgbaar en kan door andere rekenkamers gemakkelijk worden overgenomen. Kortom in de ogen van de jury een prachtige winnaar Goudvink 2018.

LEES MEER
03-07-2018
Wat kan geleerd worden van innovatieve projecten?

Over deze vraag hebben we vorige week een bijeenkomst georganiseerd voor Provinciale Staten van Overijssel. De aanleiding is een onderzoek uit 2010 van de Rekenkamer Oost-Nederland naar de Innovatieroute Twente. Anno 2018 bestaat deze innovatieroute niet meer, maar de meeste projecten uit ons vorige onderzoek nog wel. Iets wat ons verbaasde omdat we een economische crisis verder zijn en innovaties bekend staan om het hoge aantal projecten dat strandt. Reden om opnieuw bij ze langs te gaan om te kijken wat we ervan kunnen leren. Het resultaat kunt u lezen in het innovatiemagazine. Experts – Ron Boschma, Eelko Huizingh en Bram Ledeboer – hebben vanuit hun deskundigheid een reflectie gegeven op de innovaties. Een reflectie die tijdens de bijeenkomst is gepresenteerd en een levendige discussie opleverde met Statenleden, de verantwoordelijk gedeputeerde en betrokkenen uit het veld. Wat is er zoal besproken?   

Wat opvalt in het magazine is dat het een positief beeld oplevert maar dat de resultaten minder concreet zijn. Zo hebben de projecten nog niet heel veel werkgelegenheid opgeleverd. Dit is meteen een punt voor de gedeputeerde. Hoe leg je op een goede manier verantwoording af? De oorzakelijke relatie tussen investeringen door overheid en de groei van het aantal banen en de regionale economie blijft namelijk lastig aan te tonen. Hiermee komen we bij het doel van de innovatieroute uit 2010. Dit was het behouden of creëren van 12.000 arbeidsplaatsen. Een doel dat niet goed past bij het ondersteunen van start-ups. Volgens één van de experts heeft de overheid juist een rol bij innovaties in een hele vroege of juist late fase van innovaties. Het is in ieder geval van belang dat beleid en activiteiten op elkaar aansluiten. Het lijkt een open deur maar is een punt om over na te blijven denken.

"Nadruk op vernieuwing;
 waak voor behartigen gevestigde belangen"

Als regio’s op lange termijn willen groeien, moeten zij constant vernieuwen. Dit kan door het faciliteren van initiatieven uit de regio (bottom-up beleid) mits de nadruk op vernieuwing ligt. Waak daarbij voor het behartigen van de gevestigde belangen. Concreter betekent dit dat het innovatiebeleid door overheden moet worden opgesteld zonder directe betrokkenheid van bedrijven en kennisinstellingen. Het beleid moet daarbij gericht zijn op het faciliteren van nieuwe activiteiten die gerelateerd zijn aan de bestaande activiteiten in de regio. Hiervoor kunnen ondernemers, bedrijven en hoogopgeleide werknemers en migranten van buiten worden aangetrokken. De vestiging Fraunhofer Instituut bij de Universiteit Twente wordt door één van de aanwezigen als goed voorbeeld hiervan genoemd. Het belang van inbedding in de regio wordt door velen ondersteund en zit ook in het huidige beleid. Tegelijkertijd geeft een Statenlid aan meer te zien in een programma waar je echt nieuwe dingen mee gaat doen, ook al is de sector nauwelijks ontwikkeld in de regio.

"Beleid gericht op faciliteren van nieuwe
 activiteiten die gerelateerd zijn aan bestaande"

Na twee uur heeft de heer Mekel de bijeenkomst afgesloten en werd er nog nagepraat. Er zijn kaartjes uitgewisseld en vervolg afspraken gemaakt. Voor ons als Rekenkamer houdt het hier op maar we hebben met deze innovatieve activiteit zelf ook een bijdrage geleverd.

 

LEES MEER
19-04-2018
Rekenkamer behaalt derde plaats bij IJsselloop

Zondag 8 april deden zes teamleden namens de Rekenkamer Oost-Nederland mee aan de IJsselloop. Zij stonden onder warme omstandigheden aan de start van de 5km van de hardloopwedstrijd in Deventer. De temperatuur zorgde voor zware omstandigheden, maar ook voor een goede sfeer. Het massaal aanwezige publiek motiveerde met luide aanmoedigingen en stuk voor stuk werden aan de finish op de Brink mooie tijden neergezet. Uiteindelijk bleek dit genoeg voor een derde plaats in het bedrijvenklassement van de in totaal 133 deelnemende teams, een mooie teamprestatie. Bovendien mocht onderzoeker Taco Schaaf ook het podium op voor een derde plaats in het individuele klassement. Al met al was het een zeer geslaagde sportieve middag.

LEES MEER
06-11-2017
Even voorstellen: een nieuwe stagiair

Wie is onze nieuwe stagiair?
Rick Buursink is 22 jaar, woont in Enschede en doet de bachelor European Public Administration (specialisatie Public Administration) aan de Universiteit Twente. Buiten zijn studie en zijn werk als student-assistent bij de onderzoeksschool Netherlands Institute of Government (NIG) fietst hij graag.

Waar is Rick mee bezig?
Rick doet in zijn bachelor-minor een verkenning naar landsgrensoverschrijdende samenwerking in Overijssel en Gelderland. Op basis van deze verkenning kan de Rekenkamer Oost-Nederland beoordelen of zij het onderwerp verder oppakt.

Waarom een stage bij de Rekenkamer Oost-Nederland?
Rick was tot het voorjaar van 2017 betrokken bij de Jongerenraad van de provincie Overijssel, waardoor hij al bekend was met het werken binnen een provincie. Na de zomer is hij, onder andere, via Twitter opzoek gegaan naar een stageplaats en kwam bij de Rekenkamer-Oost Nederland uit. Het mooie is nu dat hij, in een ander perspectief, zijn ervaring met de provincie kan gebruiken.

Wat is de eerste indruk van de Rekenkamer Oost-Nederland?
De korte lijnen, informele sfeer en goede begeleiding zijn grote pluspunten van een stage bij de Rekenkamer volgens Rick. Hij kon in de eerste weken ook gelijk mee kijken bij andere onderzoeken die in diverse fases waren, bijvoorbeeld bij een presentatie die de Rekenkamer aan Statenleden gaf over onderzoeksresultaten.

LEES MEER
31-10-2017
Lessen uit innovatie

In 2010 publiceerden we een onderzoek over de Innovatieroute Twente. Hierin hebben we zes innovatieprojecten nader onderzocht. We zijn inmiddels zeven jaar en een economische crisis verder en het viel ons op dat bijna alle projecten nog in enige vorm bestaan. Dit maakte nieuwsgierig naar:

  • hoe het verder is gegaan met de innovatie waar destijds subsidie is gegeven,
  • wat de rol van de overheid (specifiek bijdrage provincie) is geweest voor de innovatie en werkgelegenheid bij het bedrijf,
  • wat tips voor overheidsbeleid zijn gericht op innovatie etc.


Allemaal vragen bedoeld om van te leren. Deze vragen en meer zijn gesteld in interviews met de betreffende bedrijven. 

Zoals aangekondigd in ons onderzoeksprogramma wordt dit een alternatief rekenkamerproduct. We publiceren dit product in de vorm van een magazine met een artikel per interview. Dit gaan we aanbieden aan de Commissaris van de Koning van Overijssel. Het idee is om - bij voldoende animo - een bijeenkomst te organiseren waar we gezamenlijk kijken wat waardevolle lessen zijn voor de situatie nu. 

LEES MEER
26-10-2017
stagiaire Lissa afgestudeerd

Lissa Tonnema heeft de afgelopen maanden bij ons haar afstudeeronderzoek uitgevoerd. Onderwerp van haar onderzoek is het toezicht op netwerken/netwerksturing. Haar thesis met de titel 'Toezien op een netwerk: hoe doe je dat?' is het sluitstuk van haar opleiding bestuurskunde. Wij feliciteren haar van harte met haar afstuderen en wensen haar veel succes in haar carrière.

LEES MEER
07-08-2017
Stagiair succesvol afgestudeerd

Onze stagiaire Laura Lage Venterink heeft met succes haar master Economics met de specialisatie Accounting & Control aan Radboud Universiteit afgerond. Laura heeft bij de rekenkamer onderzoek gedaan naar de bijdrage van de Duisenberg methode aan het versterken van de publieke verantwoording die aan Provinciale Staten wordt afgelegd. De resultaten van haar onderzoek zijn beschreven in de thesis “Management control instruments in political decision-making and control”. We wensen Laura veel succes in haar carrière. 

LEES MEER
20-07-2017
Nieuwe nevenfunctie voorzitter

Michael Mekel is op 19 juli beëdigd door de Commissaris van de Koning van Flevoland als plaatsvervangend bestuurder van de Randstedelijke Rekenkamer. Dit is de rekenkamer van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. Meer informatie over of een korte kennismaking met Michael Mekel is te vinden via deze link. 

LEES MEER
26-06-2017
Onderzoek Attero door Zuidelijke Rekenkamer

De Zuidelijke Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het verkoopproces van de afvalverwerker Attero. De provincie Overijssel was met de provincie Noord-Brabant, Limburg en een aantal gemeenten aandeelhouder van deze afvalverwerker. Na de verkoop kwamen in de media berichten over het uitkeren van dividenden aan de aandeelhouders en over een vermeende doorverkoop. Dit was voor de Statenleden van Noord-Brabant en Limburg aanleiding om hun Rekenkamer te vragen onderzoek te doen.

In het onderzoek worden naast conclusies over de informatiepositie van Statenleden van Noord-Brabant en Limburg ook conclusies getrokken die in algemene zin betrekking hebben op het verkoopproces. Zo hebben de gemeentelijke en provinciale aandeelhouders een proces ingericht dat in opzet en uitvoering grotendeels voldoet aan de eraan te stellen eisen. Gegeven dat Attero verkocht zou worden, en gelet op het toetsingskader dat de aandeelhouderscommissie vooraf had opgesteld en gelet op de gehanteerde verkoopmethode, was het bod waar de aandeelhouders mee akkoord zijn gegaan, het maximum haalbare uit de markt op dat moment. De timing en het tempo van de start en de afronding van de verkoop hebben die uitkomst wel beïnvloed.

De aanbevelingen van de Zuidelijke Rekenkamer zijn gericht op een toetsingskader, advies, verslaglegging en aanspreekbaarheid, actief informerende college, actief controlerend PS en het omgaan met geheime informatie. Voor meer informatie zie het rapport.

LEES MEER
11-04-2017
Rekenkamer Oost-Nederland derde op de IJsselloop

De Rekenkamer Oost-Nederland heeft zich afgelopen zondag 9 april van zijn sportiefste kant laten zien. Acht hardlopers deden namens de rekenkamer mee aan de 5km bedrijvencompetitie van de IJsselloop in Deventer. Uiteindelijke bereikte de rekenkamer van de 150 deelnemende bedrijventeams een podiumplaats.

Na intensieve voorbereidingen behaalden de acht deelnemers namens de Rekenkamer Oost-Nederland stuk voor stuk mooie resultaten. In een stralende lentezon werden persoonlijke doelen gehaald en records verbeterd. De trainingen betaalden zich uit, extra gemotiveerd door het vele publiek. Dit resulteerde er in dat de drie snelste lopers gemiddeld een tijd van 19:46 neerzetten op de 5km, goed voor een derde plaats. Een teamprestatie waar we trots op zijn!

 

LEES MEER