Mijn naam is Floortje Dijkema, ik ben 25 jaar en ik woon in Nijmegen. Onlangs heb ik de masteropleiding Bestuurskunde afgerond aan de Radboud Universiteit, waarbij ik de mogelijkheid heb gekregen om gedurende het afgelopen halfjaar stage te lopen bij de Rekenkamer Oost-Nederland. Tijdens deze periode heb ik veel geleerd over het uitvoeren van onderzoek en de manier waarop dit binnen de Rekenkamer gebeurt, en ik zie er naar uit hier nog veel meer kennis over op te doen. Daarnaast ervaar ik deze organisatie als een fijne werkplek met een gezellig en betrokken team. Ik ben daarom enthousiast om hier het komende halfjaar tijdelijk als junior-onderzoeker aan de slag te gaan. Gedurende mijn opleiding heb ik mij gespecialiseerd in openbare veiligheid, en heb ik daarnaast onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de lidmaatschapsduur van Statenleden. Met het nieuwe onderzoek zal ik mij echter richten op erfgoed binnen Gelderland en Overijssel. Het lijkt mij interessant om mijn kennis hierover te verbreden en kijk daarom uit naar de komende tijd!
Het is goed gebruik dat na de verkiezingen de Statenleden kennismaken met de Rekenkamer. Wij zijn er immers ter ondersteuning van de controlerende en kaderstellende rol. In twee rondes hebben de Statenleden van Overijssel in Gelderland kennisgemaakt met de Rekenkamer. Overijssel bezocht ons half mei op onze oude locatie ‘Achter de Muren Zandpoort’ in DeventerS. Na een quiz waarin de kennis over de Rekenkamer werd getoetst, hebben we in subgroepjes van alles verteld over de onderzoeken die we doen. Voor Statenleden kunnen de oudere onderzoeken namelijk nog heel informatief zijn omdat we altijd kijken naar de rol van de provincie en doelen in het beleid. Wil je als Statenlid snel meer weten over bijvoorbeeld grondwateronttrekking, leegstand winkels en kantoren, subsidies of omgevingsdiensten dan is het raadzaam om even op onze website te kijken. Al onze afgeronde onderzoeken zijn hier op thema geordend. In de subgroepjes vonden geanimeerde gespreken plaats over: de onderwerpen, wat je een rekenkamer wel en niet kan vragen, hoe we werken en welke invloed je daar als Statenlid op hebt.
De Statenleden van Gelderland hebben de quiz op het Huis der Provinciën gemaakt en zijn 6 september bij onze nieuwe locatie aan het Sijzenbaanplein op bezoek gekomen. Ook zij stelden vele vragen over onze rol, de mogelijkheid om een verzoeken bij ons in te dienen en welke rol je als Statenlid kan pakken bij en met het onderzoek van de Rekenkamer.
Wij blikken terug op een goede kennismaking met de Statenleden en gaan ons de komende vier jaar weer vol inzetten om ze te ondersteunen bij hun controlerende en kaderstellende rol.
Bijna 20 jaar zaten we in een prachtig gerestaureerd pakhuis Achter de muren Zandpoort. Een bijzondere locatie waar we na corona veel minder waren dan in de periode daarvoor. Reden om op zoek te gaan naar een plek die we konden delen met anderen om te voorkomen dat we een kantoor hebben dat de helft van de week leegstaat. De zoektocht begon bij makelaars in Deventer. Zij dachten met ons mee maar noemde het al snel ‘zoeken naar een speld in de hooiberg’. Dit tot onze verbazing want er moeten toch veel meer organisaties zijn waar nog maar een deel van de week op kantoor wordt gewerkt. Via social media is het wel gelukt om een plekje te vinden waar ook anderen gebruik van maken. Wij zijn hier in ieder geval elke maandag en woensdag en zij op andere dagen of gebruiken een ander deel van het kantoor. De plek is nog steeds in het mooie Deventer op minder dan 5 minuten lopen van het station.
Wil je de Rekenkamer bezoeken dan wij vanaf vandaag te vinden aan het Sijzenbaanplein 11-15, 7411 HL in Deventer.
Mijn naam is Jurian Schepers, ik ben 27 jaar en ik woon in Arnhem. Ik ben net afgestudeerd aan de Wageningen universiteit en de Rekenkamer Oost-Nederland is voor mij een leuke uitdaging om mij verder te ontwikkelen als onderzoeker. Mijn achtergrond ligt in duurzaamheid rondom land- en bosbouw. Omdat dit bij de Rekenkamer geen specialisatie is, zal ik me ook met veel andere onderwerpen bezig houden. Voor mijn eerste project zal ik aansluiten bij het onderzoek over gebiedsprocessen. Mijn eerste indruk van de rekenkamer is dat het me een erg leuke werkplek lijkt. Ik ben nu net een week bezig maar ik heb leuke collega’s en voel me gelijk helemaal thuis. Ik verwacht dat ik het hier erg naar mijn zin ga hebben.
In maart 2023 startten twee nieuwe stagiairs bij de Rekenkamer Oost-Nederland. In een kort interview maken we nader kennis met Sam en Floortje.
Wie zijn onze twee nieuwe stagiairs?
Sam Vandenhecke: Ik ben 27 jaar oud en ik studeer Geschiedenis in Nijmegen. In mijn vrije tijd wandel ik veel in de prachtige natuur rondom Nijmegen. Tijdens de coronacrisis ben ik begonnen met wielrennen. Vooral in de zomer fiets ik graag grote afstanden naar de Veluwe, dwars door Brabant of naar Luxemburg. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd in muziek en speel ik zelf af en toe piano.
Floortje Dijkema: Ik ben 24 jaar en masterstudent Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Mijn bachelor heb ik afgerond in het verre Groningen, maar sinds een tijdje woon ik alweer in Nijmegen! In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te zwemmen, spreek ik graag met vriendinnen af om te wandelen of lekker te koken en luister ik veel naar muziek.
Waar zijn Sam en Floortje mee bezig?
Sam: Tijdens mijn stage zal ik de rol van Provinciale Staten bij het erfgoedbeleid in de provincie Gelderland onderzoeken. Dit is een interessant thema omdat de provincie Gelderland een rijke historie kent. Er worden nog regelmatig bijzondere archeologische vondsten gedaan. Onlangs is er bij Herwen-Hemeling nog een omvangrijk Romeins tempelcomplex opgegraven. De omgang van de provincie met allerlei soorten materieel- en immaterieel erfgoed zal dus ook aan bod komen in mijn onderzoek.
Floortje: Als afstudeeropdracht voer ik een onderzoek uit naar de zittingsduur van Statenleden in de afgelopen jaren en hoe deze is verminderd door de tijd heen. Hierbij kijk ik naar de factoren die bijdragen aan deze vermindering en in welke mate deze van invloed zijn.
Waarom een stage bij de Rekenkamer Oost-Nederland?
Sam: Het komend jaar wil ik Nijmegen de master Politiek en Parlement gaan volgen. Deze stage is voor mij dus een eerste kennismaking met werk in het politieke krachtenveld. Daarnaast leek het mij interessant om de onderzoeksvaardigheden die ik tijdens mijn bachelor heb opgedaan toe te kunnen passen in de praktijk. In deze stage komen dus de twee thema’s politiek en geschiedenis samen die mij zeer interesseren.
Floortje: De Provinciale Staten vind ik een interessante bestuurslaag, aangezien het een belangrijke schakel is tussen de landelijke en lokale politiek met veel interessante dossiers. Ik was daarom meteen enthousiast toen ik de mogelijkheid kreeg bij de Rekenkamer Oost-Nederland om mij hier verder in te verdiepen! Het is voor mij een goede plek om mijn onderzoeksvaardigheden verder te ontwikkelen en mijn kennis over de werking van de Provinciale Staten te verbreden.
Wat is de eerste indruk van de Rekenkamer Oost-Nederland?
Sam: Mijn eerste indruk van de Rekenkamer Oost-Nederland is erg positief. Het is een klein team met vriendelijke collega’s. Op het kantoor en in de overleggen krijg je als stagiair ook veel mee van de andere lopende onderzoeken die vaak raken aan actuele thema’s. Daarnaast waardeer ik het dat er goed wordt meegedacht over hoe ik als persoon met autisme prettig mijn stage kan lopen.
Floortje: De Rekenkamer Oost-Nederland is een fijne en rustige plek om het onderzoek goed uit te kunnen voeren. Met ervaren collega’s die goed helpen krijg ik veel nieuwe informatie over de werkzaamheden in de Provinciale Staten en krijg ik handige tips aangereikt wat betreft de uitvoering van mijn onderzoek.
Solliciteer dan als junior onderzoeker bij de Rekenkamer. Je gaat meewerken aan het opzetten en uitvoeren van onderzoek. Je kunt in korte tijd veel informatie verwerken en maakt je nieuwe onderwerpen snel eigen. Je zet voor jezelf de hoogste standaard en bent vasthoudend.
De reactie termijn om te reageren is verstreken.
De provincies hebben met ruimtelijk beleid veel invloed op hoe Nederland er over tien of twintig jaar uitziet. Ons onderzoek 'Schipperen en sturen in de ruimte' wordt aangehaald in het tijdschrift Huurpeil, dat een artikel schreef over deze ruimtelijke puzzel. Een actueel onderwerp wegens de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Met de aanbevelingen bij het onderzoek wil de Rekenkamer eraan bijdragen dat Statenleden hun rol bij het ruimtelijk beleid sterk kunnen invullen.
Begin 2023 is Jori van der Raadt (1987) bij ons gestart als onderzoeker. Tijd voor een nadere kennismaking!
Jori heeft - na een opleiding en promotie op het gebied van de neurobiologie – de afgelopen vier jaar bij de Algemene Rekenkamer gewerkt. Hij werkte daar bij het team dat zich bezig houdt met onderzoeken op het gebied van energietransitie. Bij ons kennen we geen specialisatie op thema, Jori zal dus ook op andere thema’s dan energietransitie worden ingezet. Jori brengt daarnaast kennis en ervaring met zich mee op het gebied van datagedreven onderzoek; het inzichtelijk maken van bestaande datasets voor onderzoek. Het eerste onderzoek waarmee Jori aan de slag gaat, gaat over het budgetrecht van de Provinciale Staten bij reserves.
Jori woont met zijn vrouw en drie kinderen in Apeldoorn.
Deze maand is onze nieuwe collega Erika Spek begonnen. Hieronder stelt zij zichzelf kort voor:
Kan je kort iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Erika Spek, ben 53 jaar en woon in het mooie Wenum Wiesel. Voor degene die niet weet waar dat ligt… Wenum Wiesel hoort bij de provincie Gelderland en ligt tussen Apeldoorn en Vaassen. In mijn vrije tijd golf ik graag, sta graag in de keuken, ga graag op vakantie en hou van gezelligheid. Naast mijn parttime baan bij de Rekenkamer Oost-Nederland werk ik daarnaast nog als freelancer op organisatorisch en secretarieel gebied.
Wat houdt je functie bij de Rekenkamer Oost-Nederland in?
Ik ben 1 december begonnen als management assistente en op maandag, woensdag en donderdag tussen half 9 en 3 uur krijg je waarschijnlijk mij aan de telefoon. Ik ben verantwoordelijk voor ondersteuning van bestuur en directeur en daarnaast ondersteun ik de onderzoekers. Na een paar weken kan ik al wel zeggen dat het heel divers is.
Wat is je eerste indruk van de Rekenkamer Oost-Nederland?
Geen idee wat ik me moest voorstellen van de Rekenkamer Oost-Nederland. Bij mijn sollicitatiegesprek viel me al op dat het een klein gezellig team is en nu na een paar weken kan ik zeggen dat ik me al wel thuis begin te voelen.
De Goudvink, de prijs voor het beste rekenkamerrapport, is op 2 december 2022 uitgereikt. Wij waren één van de vier genomineerden met het onderzoek 'Meer vitaliteit, minder leegstand?' maar hebben de prijs niet gewonnen. De jury benoemt in haar beoordeling de actualiteit van het onderwerp leegstand, zeker met het oog op toekomstige opgaven als verduurzaming. Zij waardeert dat de Rekenkamer Oost-Nederland door het gebruik van verschillende strategieeën, de heldere beschrijving en het tonen van kaartmateriaal een ingewikkeld onderwerp inzichtelijk maakt. 'Het rapport schiet raak op gebieden waar het probleem speelt', aldus de jury. Ook werd de expert review die Cees-Jan Pen, lector bij Fontys, op uitnodiging van de Rekenkamer schreef een waardevolle toevoeging bij het rapport genoemd. Klik op link voor Gelderland of Overijssel om de Rekenkamerrapporten van het onderzoek naar leegstand te zien.
De Goudvink is aan de Rekenkamer Utrecht gegeven voor haar onderzoek naar verduurzaming van gemeentelijk vastgoed.