Publicatie onderzoek risicomanagement
Het onderzoek naar risicomanagement in de provincies Overijssel en Gelderland is op 16 oktober gepubliceerd.
Risicomanagement Gelderland
Wie niet waagt, die niet wint geldt zeker ook voor provinciaal beleid. Om doelen te bereiken, is het nodig om risico’s te nemen. In dit onderzoek heeft de Rekenkamer Oost-Nederland gekeken in hoeverre de provincie Gelderland risico’s bewust afweegt, redenerend vanuit de doelen die ze wil behalen.
Risicomanagement Overijssel
Wie niet waagt, die niet wint geldt zeker ook voor provinciaal beleid. Om doelen te bereiken, is het nodig om risico’s te nemen. In dit onderzoek heeft de Rekenkamer Oost-Nederland gekeken in hoeverre de provincie Overijssel risico’s bewust afweegt, redenerend vanuit de doelen die ze wil behalen.
Omgevingsdienst Twente
Samen met een aantal Twentse Rekenkamers hebben we onderzoek gedaan naar de Omgevingsdienst Twente (ODT). Het verkennende onderzoek geeft inzicht in de werkwijze van de ODT en het ‘verkeer’ met de overheden voor wie zij taken uitvoeren. Hieruit blijkt dat de ODT nog sterk in ontwikkeling is en dat organisatorische zaken aandacht vragen. Reden voor de rekenkamers om een verdiepend onderzoek naar de doelmatigheid en de outcome (nog) niet op te pakken.
Grip op reserves Gelderland
De provincie Gelderland heeft aanzienlijke reserves. Hoe er wordt omgegaan met reserves en wat er met reserves gebeurt, is aan de volksvertegenwoordigers bij de provincie. Een belangrijke verantwoordelijkheid, zeker gezien de omvang van de reserves. De Rekenkamer publiceerde, op basis van een onderzoek, een handreiking om volksvertegenwoordigers te helpen deze verantwoordelijkheid in te vullen en meer inzicht in en meer grip op reserves te krijgen.
Grip op reserves Overijssel
De provincie Overijssel heeft aanzienlijke reserves. Hoe er wordt omgegaan met reserves en wat er met reserves gebeurt, is aan de volksvertegenwoordigers bij de provincie. Een belangrijke verantwoordelijkheid, zeker gezien de omvang van de reserves. De Rekenkamer publiceerde, op basis van een onderzoek, een handreiking om volksvertegenwoordigers te helpen deze verantwoordelijkheid in te vullen en meer inzicht in en meer grip op reserves te krijgen.
Circulaire economie Overijssel
De provincie Overijssel wil met haar eigen inkoopkracht het goede voorbeeld geven in de transitie naar een circulaire economie. In de inkoop- en aanbesteding bij infrastructuur, natuurontwikkeling en de bedrijfsvoering heeft de provincie sprekende toepassingen van circulariteit gerealiseerd. Dit is echter niet altijd het gevolg van de consequente naleving van het eigen beleid en de afgesproken werkwijzen. Daarnaast zijn de doelstellingen voor circulair inkopen veelal onduidelijk, en wordt nog niet gemonitord in hoeverre ze behaald worden.
Circulaire economie Gelderland
De Rekenkamer Oost-Nederland onderzocht de voorbeeldrol van de provincie Gelderland in de circulaire economie. Met de eigen inkoopkracht wil de provincie het goede voorbeeld geven en een omslag veroorzaken in de markt. De provincie streeft systematisch haar doel na om circulariteit toe te passen in haar inkoop en aanbestedingen. Dit leidt tot innovaties en grondstoffenreductie. Hoeveel grondstoffen bespaard zijn, is echter niet bekend omdat de provincie hierover niet rapporteert. Omdat er ook geen meetbare tussendoelen zijn, is niet vast te stellen of de provincie op koers ligt.
Subsidies Gelderland
Het zicht op het doelbereik van de door de provincie Gelderland verstrekte subsidies kent beperkingen. Dit komt doordat verbeteringen uit uitgevoerde evaluaties nauwelijks worden geïmplementeerd, sturings- en beheersingsinformatie over subsidies een aandachtspunt vormen en steekproeven op kleine subsidies niet jaarlijks zijn uitgevoerd.
Subsidies Overijssel
De Rekenkamer Oost-Nederland onderzocht of de provincie zicht heeft op de doeltreffendheid van verstrekte subsidies. Zij concludeert in haar rapport dat de provincie aandacht besteedt aan het evalueren van subsidieregelingen. Het merendeel van de langlopende subsidieregelingen wordt geëvalueerd. Ook maakt de provincie afspraken over het niveau van evaluaties. Deze afspraken zijn weinig ambitieus, maar in de praktijk ligt het niveau van evaluaties vaak hoger.