De Rekenkamer Oost-Nederland onderzoekt de bereikbaarheid met het openbaar vervoer in de provincies Overijssel en Gelderland. In het onderzoek wordt teruggekeken hoe de bereikbaarheid zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en of dat aansluit bij de provinciale doelen voor het openbaar vervoer.
Openbaar vervoer is een belangrijk thema voor de provincies. Provincies zijn verantwoordelijk voor het stads- en streekvervoer met de bus en daarnaast ook voor regionale treinverbindingen. De provincies Gelderland en Overijssel hebben beleid opgesteld om dit regionale openbaar vervoer te realiseren. Vervoerders moeten binnen de kaders van de provincie zorgen dat treinen en bussen passagiers op hun bestemming brengen. De afgelopen jaren zijn er diverse ontwikkelingen geweest rondom het thema openbaar vervoer. Grote uitdagingen zoals corona en zorgen over de financiering van het openbaar vervoer. Of een ontwikkeling die de reiziger direct raakt: uitvallende bussen of een buslijn die verdwijnt. Daarmee is het onderwerp ook van groot maatschappelijk belang.
In dit onderzoek kijkt de Rekenkamer allereerst naar wat de provincie voor doelen stelt voor bereikbaarheid met het openbaar vervoer en wat het openbaar vervoer kost. Daarna kijken we hoe deze beleidskeuzes uitpakken: Hoe heeft de bereikbaarheid zich in de praktijk ontwikkeld? Hoe makkelijk kom je met de bus en trein van A naar B? En wat betekent dit voor de vervoersvraag van de reiziger? Daarbij willen we ook kijken naar het aanbod en gebruik van andere mobiliteitsdiensten en flexibel vervoer als deze een reguliere buslijn vervangen heeft. In ons onderzoeksplan vindt u de complete onderzoeksopzet met de onderzoeksvragen.
Beschikbare downloads
Rapporteur & onderzoekteam
Taco Schaaf
Onderzoeker
Edo Gies
Lidrapporteur bestuur
Maaike van Elteren
Onderzoeker