Nieuws

Share Linkedin
Share X

PS Overijssel en Gelderland gaan aan de slag met reserves

De provincies Gelderland en Overijssel hebben aanzienlijke reserves. Hoe er wordt omgegaan met reserves en wat er met reserves gebeurt, is aan de volksvertegenwoordigers bij de provincie. Een belangrijke verantwoordelijkheid, zeker gezien de omvang. Tegelijkertijd is het een beste lastig onderwerp dat misschien afschrikt om er goed in te duiken. En daar wilden we als rekenkamer wat aan doen en vooral in 2023. Het jaar waarin vele statenleden nieuw zijn in de provinciale politiek.

De uitkomst is vastgelegd in een handreiking die PS hopelijk meer zicht geven op de reserves van de provincie en tegelijkertijd helpen bij het gesprek met GS over de gewenste grip. Tijdens goedbezochte bijeenkomsten (infosessie Overijssel en beeldvorming in Gelderland) in januari 2024 waar we de uitkomsten aan PS presenteerden zijn vele vragen gesteld over de omgang met reserves en de rol van PS. Een ervaren statenlid gaf aan dat het haar ook even tijd gekost heeft om het financieel technische onderwerp goed te doorgronden maar dat het wel van belang is voor je rol als volksvertegenwoordiger.

Op 31 januari 2024 hebben PS Overijssel en Gelderland besloten de aanbevelingen bijna integraal over te nemen. Als Rekenkamer is ons onderzoek daarmee afgerond maar voor PS begint het pas. Zij gaan de komende periode met de punten uit de handreiking en op voordracht van GS in gesprek over mogelijke aanpassingen. In Overijssel zal dit uiteindelijk landen in een aangepaste nota reserves. In Gelderland gaat daar nog een gesprek over de huidige systematiek aan vooraf. Een aantal statenleden gaf bij de oordeelsvorming al duidelijk aan dat zij het resultaat daarvan graag vastgelegd zien in een nota reserves in plaats van als een van de vele onderdelen in de financiële verordening.

Waar mogelijk zullen we PS ondersteunen bij dit verdere proces. We wensen PS maar ook GS in ieder geval veel wijsheid toe de komende periode.

Meer weten over de uitkomsten van het onderzoek naar reserves? Klik voor Overijssel dan hier en voor Gelderland hier.