Afgelopen vrijdag hebben we de Goudvink uit handen van juryvoorzitter Koos Janssen (burgemeester van Zeist) mogen ontvangen. De Goudvink is een prijs voor rekenkamer(commissie)s. De jury vindt dat we er in geslaagd zijn om een onderwerp dat de potentie heeft complex te zijn terug te brengen tot overzichtelijke en hanteerbare proporties. De lessen voor netwerksturing hebben een breder impact dan alleen de provincie en zijn ook waardevol voor gemeenten. Het normenkader dat in het onderzoek is gehanteerd, kan door andere rekenkamers makkelijk worden overgenomen.
Wij danken de jury Koos Janssen (burgemeester Zeist), Peter van der Knaap (directeur/bestuurder Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid), Klaartje Peters (bijzonder hoogleraar Lokaal en regionaal bestuur, Universiteit Maastricht) en Peter Peeters (raadsgriffier Brunssum) voor hun lovende woorden.
Toespraak Koos Jansen bij de uitreiking van de Goudvink:
In deze tijd van rationaliteit een mooi fluïde onderwerp van een adaptieve bestuurlijke organisatie. Het is actueel en relevant onderwerp dat ondanks de potentie om complex te zijn, is teruggebracht tot overzichtelijke, hanteerbare proporties. De rekenkamer heeft in dit geval gezocht naar de vraag achter de vraag. Onzekerheid over grip bij netwerksturing is vertaald naar een onderzoek naar democratische legitimiteit en daarmee is het onderwerp met een goed vocabulaire aangevlogen. Door ook de doelmatigheid van netwerksturing te adresseren brengt de rekenkamer de aanbevelingen op een hoger plan. Het onderzoek sluit duidelijk aan bij een thema dat leeft bij statenleden, Gedeputeerde Staten en medewerkers en de behoefte tot een adequate invulling van kaderstelling en controle. De aanbevelingen hebben een bredere impact dan alleen de provincie Gelderland. De jury is er bovendien van overtuigd dat de behoefte ook bij veel gemeenten leeft. De doorwerking ervan blijkt verder uit het feit dan PS de lessen hebben overgenomen. GS geven aan dat voor de omgevingsvisie zal worden aangesloten bij de lessen van de Rekenkamer. Ook kiezen GS bij klimaatverandering – een heel ander onderwerp – voor netwerksturing met een referentie aan het werk van de Rekenkamer Oost-Nederland. Met succes heeft de Rekenkamer veel activiteiten ondernomen om het onderwerp te agenderen in het land. Naast een postersessie in de presentatie is er in de vorm van artikelen en bijeenkomsten heel gedaan – na publicatie –ter bevordering van de doorwerking.
Het rapport van de Rekenkamer Oost-Nederland is helder en prettig geschreven. De rekenkamer heeft op basis van deskresearch een helder en bruikbaar normenkader ontwikkeld. De aanpak die de Rekenkamer hanteert is prima navolgbaar en kan door andere rekenkamers gemakkelijk worden overgenomen. Kortom in de ogen van de jury een prachtige winnaar Goudvink 2018.