Gepubliceerd onderzoek

Concessieverlening openbaar vervoer

Omslagafbeelding publicatie een onderzoek naar leerpunten uit concessieverlening. Provincie Overijssel. Titel: voorbereid op weg. Foto's: bus, trein, ov paal NS en Arriva.

Voorbereid op weg

Provincie Overijssel regelt het openbaar vervoer in de regio (uitgezonderd Twente) en verleent daarvoor concessies. Een vervoerder met een concessie mag als enige in een bepaald gebied het openbaar vervoer verzorgen. De Rekenkamer Oost-Nederland onderzocht op basis van drie concessies welke lessen de provincie kan trekken.

Onderzoek naar concessieverlening openbaar vervoer
In 2013 verleende de provincie de concessie IJsselmond aan vervoerder OV regio IJsselmond (Connexxion). Pas bij de derde poging kon de provincie tot overeenstemming komen met een vervoerder over een nieuw contract. Dat de concessie de eerste twee keer niet gegund kon worden was voor de Rekenkamer aanleiding voor haar onderzoek. De vraag die de Rekenkamer stelde was welke lessen er geleerd kunnen worden uit eerdere concessieverleningen? We onderzochten de concessies IJsselmond, Midden-Overijssel en de tram Zwolle-Kampen.

Grotendeels op orde, verbeteringen nodig
Uit het onderzoek blijkt de concessieverlening door GS grotendeels op orde. Toch konden enkele concessies niet gegund worden omdat er geen overeenstemming met een vervoerder kon worden bereikt. Door de marktwerking in het openbaar vervoer is dit risico niet uit te sluiten. Om dit risico te verkleinen, beveelt de Rekenkamer GS aan om de methode voor het gunnen aan te passen, waardoor GS zichzelf meer ruimte bieden om te kunnen gunnen. Ook raadt ze GS aan om explicieter te evalueren en daarmee te leren van eerdere ervaringen met concessieverlening.

De kaders uit de OV-tactiek zijn te gedetailleerd voor de dagelijkse praktijk. Bovendien maakte de kostenstijging van het openbaar vervoer het wenselijk om op onderdelen af te wijken van de kaders. De Rekenkamer beveelt PS aan om in de toekomstige kaders minder gedetailleerd te zijn en de focus te leggen op de te bereiken doelen. Daarnaast raadt ze PS aan om het beleid toekomstbestendiger te maken door scenario’s in het beleid op te nemen. Daarmee kunnen PS en GS samen daadkrachtiger anticiperen op toekomstige ontwikkelingen in het openbaar vervoer.

Beschikbare downloads

Delen op