Gepubliceerd onderzoek

Platform onderwijs & arbeidsmarkt

Omslagafbeelding publicatie: Onderzoek naar de betekenis van de POA's voor het provinciaal arbeidsmarktbeleid. Titel: Smaken verschillen. Illustratie 3 poppetjes die elk een puzzelstukje dragen.

Smaken verschillen

Context
Het arbeidsmarktbeleid in Nederland is grotendeels in handen van het Rijk en de gemeenten. De formele rol van de provincies op het terrein van arbeidsmarktbeleid is beperkt. De provincie Gelderland koos er – net als negen andere provincies – voor om autonoom arbeidsmarktbeleid te voeren. Het arbeidsmarktbeleid van de provincie Gelderland is onder andere gericht op het financieren van het organiserende vermogen via de Platforms Onderwijs* en Arbeidsmarkt (POA’s).

In Gelderland zijn in alle regio’s een POA actief. Per POA is maximaal € 68.850 subsidie beschikbaar om zich te kunnen organiseren.

Wij concluderen dat de POA’s een doeltreffende bijdrage leveren aan het arbeidsmarktbeleid van de provincie Gelderland: zij behalen de resultaten die van ze verwacht mogen worden. De aandacht voor het MKB is wel een belangrijk verbeterpunt voor de POA’s. Daarnaast kan de provincie de POA’s beter ondersteunen.

In aanvulling op ons onderzoek hebben we een aantal deskundigen gevraagd hun expert-opinie te geven over regionaal arbeidsmarktbeleid en de rol van de provincie. Deze inzichten vertolken niet het oordeel van de Rekenkamer, maar bieden inzichten waarmee Statenleden hun voordeel kunnen doen.


profielfoto Marc Vermeulen
“Discrepantie op de arbeidsmarkt is niet iets om zenuwachtig van te worden.”

Marc Vermeulen | Hoogleraar Onderwijssociologie



*Deze platforms zijn zelfstandige netwerkorganisaties waarin overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen samenwerken. Zij stimuleren partijen om arbeidsmarktsprojecten op te zetten en uit te voeren met als overkoepelend doel een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Kenmerk van de POA’s is dat deze op verzoek van de regio tot stand komen.

Beschikbare downloads

Delen op