Twitter

Nieuws

08-05-2023
Nieuwe collega: Jurian Schepers

Mijn naam is Jurian Schepers, ik ben 27 jaar en ik woon in Arnhem.  Jurian SchepersIk ben net afgestudeerd aan de Wageningen universiteit en de Rekenkamer Oost-Nederland is voor mij een leuke uitdaging om mij verder te ontwikkelen als onderzoeker. Mijn achtergrond ligt in duurzaamheid rondom land- en bosbouw. Omdat dit bij de Rekenkamer geen specialisatie is, zal ik me ook met veel andere onderwerpen bezig houden. Voor mijn eerste project zal ik aansluiten bij het onderzoek over gebiedsprocessen. Mijn eerste indruk van de rekenkamer is dat het me een erg leuke werkplek lijkt. Ik ben nu net een week bezig maar ik heb leuke collega’s en voel me gelijk helemaal thuis. Ik verwacht dat ik het hier erg naar mijn zin ga hebben.

LEES MEER
29-03-2023
Even voorstellen: onze nieuwe stagiairs

In maart 2023 startten twee nieuwe stagiairs bij de Rekenkamer Oost-Nederland. In een kort interview maken we nader kennis met Sam en Floortje.

Wie zijn onze twee nieuwe stagiairs?

Sam Vandenhecke: Ik ben 27 jaar oud en ik studeer Geschiedenis in Nijmegen. In mijn vrije tijd wandel ik veel in de prachtige natuur rondom Nijmegen. Tijdens de coronacrisis ben ik begonnen met wielrennen. Vooral in de zomer fiets ik graag grote afstanden naar de Veluwe, dwars door Brabant of naar Luxemburg. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd in muziek en speel ik zelf af en toe piano.

Floortje Dijkema: Ik ben 24 jaar en masterstudent Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Mijn bachelor heb ik afgerond in het verre Groningen, maar sinds een tijdje woon ik alweer in Nijmegen! In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te zwemmen, spreek ik graag met vriendinnen af om te wandelen of lekker te koken en luister ik veel naar muziek. 

Waar zijn Sam en Floortje mee bezig?

Sam: Tijdens mijn stage zal ik de rol van Provinciale Staten bij het erfgoedbeleid in de provincie Gelderland onderzoeken. Dit is een interessant thema omdat de provincie Gelderland een rijke historie kent. Er worden nog regelmatig bijzondere archeologische vondsten gedaan. Onlangs is er bij Herwen-Hemeling nog een omvangrijk Romeins tempelcomplex opgegraven. De omgang van de provincie met allerlei soorten materieel- en immaterieel erfgoed zal dus ook aan bod komen in mijn onderzoek.

Floortje: Als afstudeeropdracht voer ik een onderzoek uit naar de zittingsduur van Statenleden in de afgelopen jaren en hoe deze is verminderd door de tijd heen. Hierbij kijk ik naar de factoren die bijdragen aan deze vermindering en in welke mate deze van invloed zijn. 

Waarom een stage bij de Rekenkamer Oost-Nederland?

Sam: Het komend jaar wil ik Nijmegen de master Politiek en Parlement gaan volgen. Deze stage is voor mij dus een eerste kennismaking met werk in het politieke krachtenveld. Daarnaast leek het mij interessant om de onderzoeksvaardigheden die ik tijdens mijn bachelor heb opgedaan toe te kunnen passen in de praktijk. In deze stage komen dus de twee thema’s politiek en geschiedenis samen die mij zeer interesseren. 

Floortje: De Provinciale Staten vind ik een interessante bestuurslaag, aangezien het een belangrijke schakel is tussen de landelijke en lokale politiek met veel interessante dossiers. Ik was daarom meteen enthousiast toen ik de mogelijkheid kreeg bij de Rekenkamer Oost-Nederland om mij hier verder in te verdiepen! Het is voor mij een goede plek om mijn onderzoeksvaardigheden verder te ontwikkelen en mijn kennis over de werking van de Provinciale Staten te verbreden. 

Wat is de eerste indruk van de Rekenkamer Oost-Nederland?

Sam: Mijn eerste indruk van de Rekenkamer Oost-Nederland is erg positief. Het is een klein team met vriendelijke collega’s. Op het kantoor en in de overleggen krijg je als stagiair ook veel mee van de andere lopende onderzoeken die vaak raken aan actuele thema’s. Daarnaast waardeer ik het dat er goed wordt meegedacht over hoe ik als persoon met autisme prettig mijn stage kan lopen. 

Floortje: De Rekenkamer Oost-Nederland is een fijne en rustige plek om het onderzoek goed uit te kunnen voeren. Met ervaren collega’s die goed helpen krijg ik veel nieuwe informatie over de werkzaamheden in de Provinciale Staten en krijg ik handige tips aangereikt wat betreft de uitvoering van mijn onderzoek. 

LEES MEER
01-03-2023
Ben je nieuwsgierig en vind je de zoektocht naar het onbekende leuk?

Solliciteer dan als junior onderzoeker bij de Rekenkamer. Je gaat meewerken aan het opzetten en uitvoeren van onderzoek. Je kunt in korte tijd veel informatie verwerken en maakt je nieuwe onderwerpen snel eigen. Je zet voor jezelf de hoogste standaard en bent vasthoudend. 

De reactie termijn om te reageren is verstreken.

 

LEES MEER
20-02-2023
Hoe gaan provincies de ruimtelijke puzzel leggen?

De provincies hebben met ruimtelijk beleid veel invloed op hoe Nederland er over tien of twintig jaar uitziet. Ons onderzoek 'Schipperen en sturen in de ruimte' wordt aangehaald in het tijdschrift Huurpeil, dat een artikel schreef over deze ruimtelijke puzzel. Een actueel onderwerp wegens de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Met de aanbevelingen bij het onderzoek wil de Rekenkamer eraan bijdragen dat Statenleden hun rol bij het ruimtelijk beleid sterk kunnen invullen.

 

LEES MEER
08-02-2023
Kennismaken met Jori van der Raadt

Begin 2023 is Jori van der Raadt (1987) bij ons gestart als onderzoeker. Tijd voor een nadere kennismaking!

Jori heeft - na een opleiding en promotie op het gebied van de neurobiologie – de afgelopen vier jaar bij de Algemene Rekenkamer gewerkt. Hij werkte daar bij het team dat zich bezig houdt met onderzoeken op het gebied van energietransitie. Bij ons kennen we geen specialisatie op thema, Jori zal dus ook op andere thema’s dan energietransitie worden ingezet. Jori brengt daarnaast kennis en ervaring met zich mee op het gebied van datagedreven onderzoek; het inzichtelijk maken van bestaande datasets voor onderzoek. Het eerste onderzoek waarmee Jori aan de slag gaat, gaat over het budgetrecht van de Provinciale Staten bij reserves.

Jori woont met zijn vrouw en drie kinderen in Apeldoorn.

 

LEES MEER
20-12-2022
Even voorstellen: nieuwe collega Erika Spek

Deze maand is onze nieuwe collega Erika Spek begonnen. Hieronder stelt zij zichzelf kort voor:

Kan je kort iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Erika Spek, ben 53 jaar en woon in het mooie Wenum Wiesel. Voor degene die niet weet waar dat ligt… Wenum Wiesel hoort bij de provincie Gelderland en ligt tussen Apeldoorn en Vaassen. In mijn vrije tijd golf ik graag, sta graag in de keuken, ga graag op vakantie en hou van gezelligheid. Naast mijn parttime baan bij de Rekenkamer Oost-Nederland werk ik daarnaast nog als freelancer op organisatorisch en secretarieel gebied.

Wat houdt je functie bij de Rekenkamer Oost-Nederland in? 
Ik ben 1 december begonnen als management assistente en op maandag, woensdag en donderdag tussen half 9 en 3 uur krijg je waarschijnlijk mij aan de telefoon. Ik ben verantwoordelijk voor ondersteuning van bestuur en directeur en daarnaast ondersteun ik de onderzoekers. Na een paar weken kan ik al wel zeggen dat het heel divers is.

Wat is je eerste indruk van de Rekenkamer Oost-Nederland? 
Geen idee wat ik me moest voorstellen van de Rekenkamer Oost-Nederland. Bij mijn sollicitatiegesprek viel me al op dat het een klein gezellig team is en nu na een paar weken kan ik zeggen dat ik me al wel thuis begin te voelen. 

 

 

LEES MEER
07-12-2022
Goudvink 2022 uitgereikt

De Goudvink, de prijs voor het beste rekenkamerrapport, is op 2 december 2022 uitgereikt. Wij waren één van de vier genomineerden met het onderzoek 'Meer vitaliteit, minder leegstand?' maar hebben de prijs niet gewonnen. De jury benoemt in haar beoordeling de actualiteit van het onderwerp leegstand, zeker met het oog op toekomstige opgaven als verduurzaming. Zij waardeert dat de Rekenkamer Oost-Nederland door het gebruik van verschillende strategieeën, de heldere beschrijving en het tonen van kaartmateriaal een ingewikkeld onderwerp inzichtelijk maakt. 'Het rapport schiet raak op gebieden waar het probleem speelt', aldus de jury. Ook werd de expert review die Cees-Jan Pen, lector bij Fontys, op uitnodiging van de Rekenkamer schreef een waardevolle toevoeging bij het rapport genoemd. Klik op link voor Gelderland of Overijssel om de Rekenkamerrapporten van het onderzoek naar leegstand te zien.

De Goudvink is aan de Rekenkamer Utrecht gegeven voor haar onderzoek naar verduurzaming van gemeentelijk vastgoed.

LEES MEER
10-10-2022
Rekenkamer Oost-Nederland genomineerd voor Goudvink

Ons onderzoek ‘Meer vitaliteit, minder leegstand?’ naar de inzet van de provincies Gelderland en Overijssel bij leegstand is genomineerd voor de Goudvink. Dat is de prijs van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers & Rekenkamercommissies voor het beste rekenkamerrapport/product. Voor de jury zijn onder andere de relevantie en doorwerking van het onderzoek belangrijke criteria. Op 2 december 2022 wordt bekend gemaakt wie de winnaar van de Goudvink is. 

LEES MEER
05-09-2022
Word jij onze nieuwe collega?

-Reactietermijn verstreken-

We zoeken een onderzoeker (minimaal 32 uur per week) met minimaal vier jaar onderzoekservaring. Je bent verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van onderzoeken. Je kunt in korte tijd veel informatie verwerken en maakt je nieuwe onderwerpen snel eigen. Bovenal vind je de zoektocht naar het onbekende leuk. Je zet voor jezelf de hoogste standaard en bent vasthoudend. 

Meer informatie vind je in de vacature

LEES MEER
09-06-2022
Symposium 1 juni 2022

Op 1 juni konden we eindelijk ons 15 16 17-jarig bestaan vieren! 

Samen met statenleden, (loco)griffiers, collega-rekenkamers en andere genodigden keken we achterom om te leren voor de toekomst. Dat deden we met korte presentaties over de thema’s volksvertegenwoordiging, (budgettaire) kaders, informatievoorziening en de positie van de provincie in relatie tot regionalisering. De presentaties waren gebaseerd op de bundel 'achteruit kijken om te leren voor de toekomst'. Voorafgaand aan de presentaties werd de aanwezigen gevraagd ‘kleur’ te bekennen. Met een groen en een rood kaartje kon worden aangegeven of men het eens was met stellingen zoals ‘fragmentatie tast het provinciebestuur aan’ en ‘de financiële invloed van PS is de afgelopen 17 jaar afgenomen’. De aanwezige statenleden namen bij de presentaties al een voorschot op de discussie over de invloed die ze hebben op de besteding van middelen en de rol van investeringsvoorstellen daarbij.

 presentatie_kleur_bekennen    Discussie_zaal      

Daarna was het woord aan dhr. Fraanje van de Raad voor het openbaar bestuur. Hij startte zijn verhaal met een anekdote uit 2002. Voor een redactioneel artikel in de Staatscourant interviewde hij toen de commissarissen van de koningin van Gelderland en Overijssel over hun voornemen om de samenwerking uit te breiden en te koersen op 1 provincie in het oosten van het land. Verder dan een goede samenwerking is het niet gekomen! Hij nam de aanwezigen vervolgens mee in trends in overheidsland, schetste de ietwat timide houding van provincies na de kritiek (opgeblazen bestuur, onnodige bestuurslaag) die hen ten deel viel rond 2007/2008 en de manier waarop provincies zich herpakt hebben met focus op de kerntaken. Ook ging hij in op de regionaliseringstrend en constateerde dat de indeling in regio’s per departement varieert waardoor er diverse samenwerkingsverbanden ontstaan met bijbehorende legitimiteitsproblematiek. Dhr. Fraanje opperde de mogelijkheid om de vrijheid te hebben om de regio-indeling onder de vlag van de provincie te organiseren. In een aantal provincies ís de regio hetzelfde als de provincie, zoals in Drenthe of Zeeland. In andere regio’s, bijvoorbeeld de regio Amsterdam, staat het buiten kijf dat dat de juiste schaalgrootte is om afspraken over -bijvoorbeeld- de jeugdzorg te maken. In Overijssel zou de oplossing gevonden kunnen worden door de bestuurlijke legitimatie van de provincie in te zetten voor samenwerking in respectievelijk Twente, Salland en de kop van Overijssel. Dhr. Fraanje eindigde zijn verhaal met een felicitatie aan zowel de rekenkamer als aan de statenleden met hún rekenkamer. Voor de statenleden voegde hij daaraan de oproep toe om -voor de kwaliteit van het statenwerk- te zorgen voor goede ondersteuning van de staten. Die, voor alle duidelijkheid, naast de rekenkamer ook de griffie en fractieondersteuning beslaat.

 Fraanje     Panel_discussie

Aan het afsluitende panelgesprek namen naast dhr. Fraanje, mevrouw Jeurink (Statenlid PVDA Gelderland) en de heren Heidema (CdK Overijssel), Bos (plv. voorzitter PS Gelderland en fractievoorzitter CDA) en van Dijk (Statenlid SGP en nestor PS Overijssel) deel. In de discussie onder leiding van Michael Mekel, voorzitter van de Rekenkamer Oost-Nederland, werd onder meer ingegaan op de gevolgen van fragmentatie voor de bestuurskracht. Daaruit bleek dat fragmentatie vóór de verkiezingen niet zozeer als belemmering voor de bestuurskracht werd ervaren. Fragmentatie als gevolg van afsplitsingen van fracties gedurende de rit vormen een groter probleem. Niet alleen is er meer tijd nodig om alle fracties aan het woord te laten en zijn meer fracties nodig om aan meerderheden te komen, maar vooral de impact van sommige afsplitsingen op de sfeer en de onderlinge verhoudingen speelt daarbij mee. Een ander thema dat aan bod kwam is hoe voorkomen kan worden dat Statenleden -na een intensief interactief proces met de buitenwereld door GS- het gevoel krijgen dat ze niet anders kunnen dan ‘tekenen bij het kruisje’. Uit de discussie kwam naar voren dat het moment dat PS betrokken worden daarbij van groot belang is; niet pas nadat het gesprek met de buitenwacht al volledig gevoerd is. De mogelijkheid om naast inhoudelijke kaders ook kaders voor het proces mee te geven en als PS-lid (als toehoorder) aan te sluiten bij de gesprekken die GS voeren met de buitenwacht, blijkt voor de één een goede manier om de input van de samenleving voldoende in de besluitvorming terug te laten komen. De ander mist door die procesafspraken nu juist de mogelijkheid om de eigen politieke doelen en kleur voldoende te laten horen. Kortom genoeg stof voor discussie en eigenlijk was de tijd te kort! 

Met een hapje en een drankje hebben we vervolgens een geslaagd symposium afgesloten!

 

LEES MEER